Sådan fungerer fordøjelsessystemet

Fordøjelsessystemet er et komplekst system, hvor mange faktorer skal spille sammen. Fordøjelsessystemet strækker sig hele vejen fra mund til spiserør, mave, tolvfingertarm, tyndtarm, tyktarm og endetarm. Opstår der ubalance i dele af fordøjelsessystemet, kan det give mavebesvær såsom mavesmerter, træg mave, tynd mave, oppustethed eller luft i maven.

Fordøjelsen starter allerede i munden, hvor den findelte mad blandes med spyt, der indeholder stivelsesnedbrydende enzymer.

I maven blandes maden med mavesaft, der både indeholder syre og proteinnedbrydende enzymer, der bidrager til at nedbryde maden yderligere.

I tolvfingertarm og tyndtarm fortsætter nedbrydningen med hjælp fra leveren, der bidrager med galde til nedbrydning af fedt, og med hjælp fra bugspytkirtelen, der bidrager med yderligere fordøjelsesenzymer. Nedbrydningen fortsætter, mens maden skubbes gennem den ca. 5-6 meter lange tyndtarm. Maden bliver efterhånden så nedbrudt, at næringsstoffer, vitaminer og mineraler kan optages over tarmvæggen.

Ved ankomst til tyktarmen er maden næsten fuldstændig nedbrudt. I tyktarmen lever bakterier, der hjælper til med at omsætte de sidste rester af næringsstoffer. En vigtig funktion for tyktarmen er, at vand fra tarmindholdet absorberes over i kroppen, så de ufordøjelige rester - såsom kostfibre - opnår en mere fast form, der er klar til udskillelse gennem endetarmen.

Muskelsammentrækninger i tarmvæggen (peristaltiske bevægelser) sørger for, at tarmindholdet bevæger sig gennem tarmsystemet, så der ikke opstår forstoppelse.

Hvor lang tid det tager for maden at bevæge sig gennem fordøjelseskanalen er individuelt, men varierer typisk fra 1 til 3 døgn. Passagetiden afhænger af en lang række faktorer såsom kostsammensætning, fiberindhold, væskeindtag, fysisk aktivitet, tarmbevægelser, behandling med lægemidler samt psykiske og sociale faktorer.

Driller din fordøjelse dig?
Har du hørt om loppefrøskaller? 
Ved du hvad de kan gøre for din fordøjelse?
Ellers kan du læse meget mere om SylliFlor loppefrøskaller her


Kilder:
Patienthåndbogen, http://patienthaandbogen.dk
Reguler din tarmfunktion ved forstoppelse, diarré eller ufrivillig afføring, Gerd Johnsen

Tak

Følgende produkt(er) er nu lagt i kurven

Har du prøvet den nye variant SylliFlor Kakao?
Suppler dine kostfibre med polyfenoler
Køb mere