Irritabel tarm / colon irritabile

Irritabel tarm, nervøs tarm, colon irritabile, irritable bowel syndrome (IBS) – kært barn har mange navne. Irritabel tarm er en folkesygdom, idet det skønnes, at 15–30% af befolkningen i perioder døjer med mavebesvær og fordøjelsesbesvær relateret til denne lidelse. Den gode nyhed er, at irritabel tarm ikke er farlig og ikke medfører øget risiko for kræft. Men symptomerne kan være stærkt generende og kan medføre reduceret livskvalitet.
Årsager til IBS
Man kender ikke grunden til, at der er så mange der lider af IBS. 
Man kan ikke med sikkerhed genkende enkelte årsager, men alligevel arbejdes der med mange mulige årsager.
Irritabel tarm kan opstå efter en akut mave-tarminfektion, hektisk livsstil, angst bekymringer og stress kan også være med til at påvirke og forværre dine symptomer.

IBS kan ikke påvises med blodprøver eller vævsprøver hos lægen. Medicin har ingen effekt. Tarmen ser normal ud, men funktionen af tarmens muskler har ændret sig og bevæger sig ikke som de plejer. Det betyder, at tarmindholdet enten ikke føres frem mod endetarmen og derfor er længere tid i tarmen, eller at tarmindholdet kommer for hurtigt igennem dine tarme.

Symptomer ved irritabel tarm
Typiske symptomer er ubehag, smerter og rumlen i maven.
  • Oppustet mave og hyppig luftafgang. 
  • Uregelmæssig afføring, der tit kan skifte fra diarré til forstoppelse.
  • følelsen af ikke at blive tømt, når du er på toilettet
  •  og evt. en oplevelse af halsbrand og synkebesvær.

Symptomerne kan også forekomme hos personer med sygdomme i mave-tarm-kanalen som Crohns sygdom (Morbus Crohn), colitis ulcerosa og cøliaki (glutenintolerance).

Hvad kan man selv gøre for af undgå symptomer på irritabel tarm?
Da årsagen til irritabel tarm ikke kendes, findes der ingen behandling, der kan helbrede sygdommen. Men der findes en række muligheder for at lindre symptomerne. Allerførst er det dog vigtigt, at lægen har udelukket andre årsager til symptomerne, såsom cøliaki, Crohns sygdom, colitis ulcerosa og tarmkræft.

Medicin har generelt ikke vist sig at være effektiv ved behandling af irritabel tarm. Nyere forskning har imidlertid vist, at symptomerne hos de fleste kan afhjælpes gennem kostændringer.

Der er beviselig effekt af kostfibre på IBS. Det har længe været standardanbefalinen til alle med IBS at øge kostfiberindtagelsen.
En fiberrig kost (30 g fibre pr dag) skulle forbedre både konsistensen og frekvensen af IBS-ramtes afføring.

Fibertilskud såsom loppefrøskaller forbedrer generelt IBS symptomer hos 25%, 20% får det dårligere pga. oppustethed, mavekneb og øget luftudvikling, og ca 55% mærker ingen effekt af at tage loppefrøskaller.

Normalt anbefales det at man bare øger det naturlige optag af kostfibre - altså gennem almindelig mad. Desværre kan de mest populære kilder til kostfibre, fx klid, korn, grøntsager og frugt, forværre symptomerne, fordi de også indeholder store mængder FODMAP's

Low FODMAP-diæt
Low FODMAP-diæten handler om at begrænse eller helt at undgå en særlig gruppe af kulhydrater i en periode på 6-8 uger. Det drejer sig om en gruppe svært nedbrydelige kulhydrater, der danner megen luft, når de nedbrydes i tarmen. Læs mere om FODMAPS's og Low FODMAP-diæten her

Generelle råd
Dyrk motion mindst 30 minutter hver dag.
Sørg for at drikke nok væske.

Når Low FODMAP-diæten følges, er der en risiko for ikke at få kostfibre nok gennem kosten, hvilket kan medføre forstoppelse. Her kan det være en fordel at supplere kosten med de sprøde og velsmagende SylliFlor loppefrøskaller (Psyllium husks), der passer fint ind i Low FODMAP-diætens principper.

Kilde:” Irritabel tarm - LOWFODMAPDIET - giver ro i maven”. Stine Junge Albrechtsen, Mette Borre, Lisbeth Jensen, Marianna Lundsteen Jacobsen og Cæcilie Gamsgaard Seidel.

Tak

Følgende produkt(er) er nu lagt i kurven

Har du prøvet den nye variant SylliFlor Kakao?
Suppler dine kostfibre med polyfenoler
Køb mere