Forskning i colostrum

 

Det har længe været kendt at koens colostrum er essentiel for kalvens overlevelse, og dens evne til at modstå infektioner og sygdomme. Derfor er det naturligt, at der gennem de sidste mange år er forsket i koens colostrum, og om hvorvidt det potentielt kunne have samme effekt på mennesker.

 

Det har længe været almindeligt kendt at koens colostrum var vital for kalvens overlevelse, og dens evne til at modstå infektioner og sygdomme. I flere gamle kulturer har koens colostrum endog været brugt som en speciel form for ernæring til spædbørn, ældre og i forbindelse med sygdomme. Derfor er det naturligt, at der gennem de sidste mange år er forsket i koens colostrum, og om hvorvidt det kunne have samme effekt på mennesker.

 

>> LÆS OGSÅ: Alt om colostrum

 

Hvad siger forskningen?

Forskningen viser muligheder for anvendelse af bovint colostrum i forbindelse med en række dårligdomme, og samtidig er der endnu ikke fundet nogen utilsigtede bivirkninger ved anvendelse.

 

Colostrum fra køer kan tilsyneladende understøtte patienters eget immunforsvar under sygdom. Det kan også bidrage i vedligeholdelsen af slimhinden i mave-tarm-kanalen og dennes rolle i immunforsvaret og hjælpe mod inflammation i tarmen og fremme genopbyggelse af væv.

 

Dansk forskning

Danmark er førende indenfor forskning i colostrum som ernæringsprodukt til at styrke immunforsvaret og tarmens sundhed.

 

På Rigshospitalet og Odense Universitetshospitaler gennemføres kliniske forsøg med colostrum som ernæring til særligt følsomme patientgrupper, herunder for tidligt-fødte børn og børn i kemoterapi.


Figur 1: I dag forskers der bredt i anvendelsen af colostrum fra køer som ernæringsprodukt til at styrke immunforsvaret og tarmens sundhed, specielt i forbindelse med for tidligt-fødte børn.

 

Projektet NEOCOL stræber efter at finde en alternativ mælkestrategi med ko-kolostrum som den første ernæring til for tidligt fødte spædbørn, for at fremme deres tarmsundhed, immunitet og hjerneudvikling de første uger efter fødslen.

Du kan læse mere om NEOCOL her.

 

>> LÆS OGSÅ: Forskning

 

Vil du vide mere?

Hvis du har lyst til at vide meget mere om forskningen omkring colostrum, kan du læse videre på Biodane Pharmas forskningshjemmeside: www.biodanepharma.info. Her giver vi en mere detaljeret beskrivelse af forskningsresultaterne. Hjemmesiden er er på engelsk, og er primært rettet mod professionelle og fagfolk.

 

Tilbage til hovedmenuen