Alt om colostrum

 

Colostrum (råmælk) er den allerførste mælk, som alle mødre hos pattedyrene giver deres nyfødte unger. Denne specielle mælk indeholder protein og immunoglobulin G, som tilsammen danner den perfekte startpakke for den nyfødte.

 

Colostrum - kort fortalt

Colostrum (råmælk) er den allerførste del af modermælken hos alle pattedyr, og den er rig på proteiner og immunoglobulin G. Nyfødte har et uprøvet fordøjelsessystem, men colostrum indeholder næringsstofferne i en meget komprimeret form. Derved får den nyfødte alligevel de næringsstoffer, den har brug for.

 

Colostrum indeholder en lang række bioaktive stoffer, vitaminer, mineraler, fedt og proteiner, som tilsammen udgør en solid 'startpakke' til den nyfødte kalv.

Der findes flere hundrede forskellige bioaktive stoffer i colostrum. De fleste kan inddeles i fire kategorier, hvoraf immunoglobulinerne udgør den største fraktion:

- Immunoglobuliner

- Peptider

- Naturlige væksthormoner

- Prebiotiske faktorer

 

LÆS OGSÅ: Hvad er colostrum?

 

Colostrum til nyfødte

Kalve fødes helt uden immunforsvar og er derfor afhængig af at få colostrum/råmælk fra koen. Samtidig er kalvens tarm meget umoden ved fødslen, og er afhængig af specifikke stoffer i colostrum for at modne færdig og blive klar til at fordøje føden. Kalven skal bruge ca. 4-5 liter colostrum for at få dækket sine behov, men koen producerer op til 15 liter. Den ekstra mængde colostrum kan anvendes til andre formål. 

 

I modsætning til kalven, får menneskebørn en stor del af deres immunforsvar passivt overført fra moderen gennem navlestrengen, mens resten leveres i form af immunstoffer i colostrum. Menneskebørns tarm er næsten helt færdigudviklet ved fødslen, og colostrum indeholder nogle enkelte stoffer, som hjælper med at færdigmodne tarmen. 

 

Videnskabelige undersøgelser har vist at immun- og vækststofferne i bovint colostrum, altså colostrum fra køer, er identisk med de tilsvarende stoffer hos mennesket. Til gengæld er koens colostrum 40 gange rigere på immunstoffer end menneskets.

 

LÆS OGSÅ: Hvordan virker colostrum?

 

Den vigtige mælkematrix

Mange af de bioaktive stoffer i colostrum interagerer med hinanden og har en kumulativ effekt. De forøger altså hinandens virkning. Forskere mener, at den komplekse struktur i colostrum - mælkematricen - er essentiel for de enkelte bioaktive stoffers virkninger. Det betyder, at en komplet mælkematrice i colostrum er vigtig for effekten. Desuden beskytter mælkematricen de enkelte stoffer, så de kan nå sikkert frem til deres bestemmelsessted og begynde at virke, uden at blive ødelagt under fordøjelsen.

 

 

Tilbage til hovedmenuen