Alt om colostrum

 

Colostrum (råmælk) er den allerførste mælk, som alle mødre hos pattedyrene giver deres nyfødte unger. Denne specielle mælk indeholder en lang række næringsstoffer og bioaktive stoffer, som tilsammen danner den perfekte startpakke for den nyfødte. Colostrum hjælper både med at modne den nyfødtes tarmsystem og styrke immunforsvaret. 

 

Colostrum - kort fortalt

Colostrum (råmælk) er den allerførste del af modermælken hos alle pattedyr, og den er særligt rig på proteiner, kulhydrater og bioaktive stoffer. Nyfødte har et uprøvet fordøjelsessystem, men colostrum indeholder næringsstofferne i en meget komprimeret form. Derved får den nyfødte alligevel de næringsstoffer, den har brug for.

 

Colostrum indeholder en lang række bioaktive stoffer, vitaminer, mineraler, fedt og proteiner, som tilsammen udgør en solid 'startpakke' til den nyfødte og hjælper med at færdigmodne både fordøjelsen og immunforsvaret.

 

Der findes flere hundrede forskellige bioaktive stoffer i colostrum. De fleste kan inddeles i fire kategorier, hvoraf immunoglobulinerne udgør den største fraktion:

- Immunoglobuliner - stimulerer og balancerer immunforsvaret

- Peptider - antibakteriel og antiviral effekt

- Naturlige væksthormoner - bidrager til healing af beskadigede celler

- Prebiotiske faktorer - stimulerer en sund mikroflora i tarmen

 

>> LÆS OGSÅ: Hvad er colostrum?

 

Colostrum til nyfødte

Kalve fødes helt uden immunforsvar, men drikker sig til et komplet immunforsvar via colostrum. Samtidig er kalvens tarm meget umoden ved fødslen, og er afhængig af specifikke stoffer i colostrum for at modne færdig og blive klar til at fordøje føden. Kalven skal bruge ca. 4-5 liter colostrum for at få dækket sine behov, men koen producerer op til 15 liter - for en sikkerheds skyld. Den ekstra mængde colostrum kan anvendes til andre formål. 

 

I modsætning til kalven, får menneskebørn en stor del af deres immunforsvar passivt overført fra moderen gennem navlestrengen, mens resten leveres i form af immunstoffer i colostrum. Menneskebørns tarm er næsten helt færdigudviklet ved fødslen, og colostrum indeholder nogle enkelte stoffer, som hjælper med at færdigmodne tarmen. 

 

Videnskabelige undersøgelser har vist at immun- og vækststofferne i bovint colostrum, altså colostrum fra køer, er identisk med de tilsvarende stoffer hos mennesket. Til gengæld er koens colostrum 40 gange rigere på immunstoffer end menneskets.

 

>> LÆS OGSÅ: Hvordan virker colostrum?

 

Den vigtige mælkematrix

Mange af de bioaktive stoffer i colostrum interagerer med hinanden og har en kumulativ effekt. De forøger altså hinandens virkning. Forskere mener, at den komplekse struktur i colostrum - mælkematricen - er essentiel for de enkelte bioaktive stoffers virkninger. Det betyder, at en komplet mælkematrice i colostrum er vigtig for effekten. Desuden beskytter mælkematricen de enkelte stoffer, så de kan nå sikkert frem til deres bestemmelsessted og begynde at virke, uden at blive ødelagt under fordøjelsen.
 

Hvis du gerne vil vide mere

Du kan læse meget mere om colostrum og de bioaktive stoffer inde på vores engelske hjemmeside for sundhedsfagligt personale: www.biodanepharma.info.

Læs om colostrum i artiklen What is colostrum? og Bovine colostrum samt om dets indhold af bioaktive stoffer i Contents in bovine colostrum.

 

 

Tilbage til hovedmenuen