Hvordan virker colostrum?

 

Colostrum (råmælk) er den allerførste del af modermælken hos alle pattedyr, og den er særligt rig på proteiner, kulhydrater og bioaktive stoffer. Nyfødte pattedyrsunger har et uprøvet fordøjelsessystem, men colostrum indeholder næringsstofferne i en meget komprimeret form. Derved får den nyfødte alligevel de næringsstoffer, den har brug for. 

 

Koens colostrum indeholder over 250 forskellige stoffer, som alle hjælper med at styrke kalven og beskytte den mod sygdom. Kalve fødes helt uden immunforsvar, men får et komplet immunforsvar via colostrum, som samtidig også bidrager til at modne tarmen og sætte gang i fordøjelsen.

 

Menneskebørn får en stor del af deres immunforsvar passivt overført fra moderen gennem navlestrengen, mens resten leveres i form af immunstoffer i colostrum. Videnskabelige undersøgelser har vist at immun- og vækststofferne i koens colostrum er identisk med de tilsvarende stoffer hos mennesket. Til gengæld er koens colostrum 40 gange rigere på immunstoffer end menneskets. 

 

Colostrum indeholder animalske mælkeproteiner i form af kaseiner og valleproteiner af en høj biologisk værdi, hvilket betyder, at de indeholder alle de vigtige aminosyrer i en form, der er let for kroppen at optage. Samtidig har colostrum et højt indhold af immunoglobuliner, der spiller en rolle i forbindelse med opbygning af immunforsvar. Endelig indeholder colostrum mere end 100 andre bioaktive stoffer (immunoglobuliner, vækstfaktorer, antimikrobielle stoffer), hvoraf en del er proteiner.

 

Mange af de bioaktive stoffer i colostrum interagerer med hinanden og har en kumulativ effekt. De forøger altså hinandens virkning. En komplet mælkematrice i colostrum er altså vigtig for effekten. Desuden beskytter mælkematricen de enkelte stoffer, så de kan nå sikkert frem til deres bestemmelsessted og begynde at virke, uden at blive ødelagt under fordøjelsen.

 


 

Colostrum virkning og effekt

<< Forrige

Hvad er colostrum?

 

Næste >>

Hvad er forskellen på ColoDan Colostrum og andre produkter med colostrum?

 

Tilbage til oversigten