Hvad er råmælk?

Råmælk er den allerførste mælk, som alle pattedyrmødre giver deres nyfødte. Den er rig på immunglubolin G og proteiner. Råmælk kaldes også colostrum.

 

Råmælk fra køer

Koens råmælk er rig på protein og immunoglobulin G og dækker kalvens behov for immunoglobuliner. Råmælken er altafgørende for kalven. Det skyldes at kalve fødes uden immunforsvar og dermed får det hele fra koen - gennem dens colostrum.

 

Samtidig indeholder råmælk en masse bioaktive stoffer, som hjælper med at færdigmodne den nyfødte kalvs tarm.

 

LÆS OGSÅ: Hvad er colostrum?

 

Den eksklusive råmælk

En ko producerer op til 15 liter råmælk når den har kælvet. Kalven skal bruge 5 liter råmælk for at få dækket sit behov. De sidste 10 liter råmælk er derfor i overkud, og kan bruges til fx. kosttilskud med råmælk. 10 liter råmælk bliver efter tørring og pateurisering til 2 kg helt rent colostrumpulver. Det svarer til bare 8 bøtter ColoDan® Whole Colostrum. Køer kælver kun 1 gang om året, så 1 ko producerer altså kun 8 bøtter råmælk om året - råmælk/colostrum er en eksklusiv råvare!

 

Råmælk = colostrum

Råmælk er også kendt under navnet colostrum. Colostrum er altså præcis det samme som råmælk, det er bare en faglig betegnelse for den samme råvare. Du kan læse meget mere om råmælk/colostrum her!

 

Hvis du køber produkter med råmælk/colostrum, så vær opmærksom på hvor meget råmælk/colostrum produktet faktisk indeholder og om det er såkaldt whole colostrum - altså 100% ren råmælk/colostrum, som hverken er affedtet eller har fået ændret sin naturlige sammensætning på nogen anden måde. Mange produkter kalder sig colostrum-produkter, men indeholder kun en minimal mængde råmælk/colostrum, og så er der ikke meget gavn at hente fra råmælken. Og hvis råmælken i produktet er affedtet eller har fået ændret sin naturlige sammensætning på anden måde, er råmælkens bioaktivitet højst sandsynligt mindsket, fordi specielt vitaminerne binder sig til fedtet, ligesom mange af de bioaktive stoffer kun fungerer når samtlige naturlige indholdsstoffer i råmælken er tilstede.

 

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på ColoDan® colostrum og andre produkter med colostrum?

 

 

Tilbage til hovedmenuen