Diabetes 2 og kostfibre

 

Kostfibre er en vigtig del af kosten hos personer med diabetes 2, fordi de vandopløselige kostfibre hjælper med at få et stabilt blodsukker uden store svingninger i forbindelse med dagens måltider. 

 

Opløselige kostfibre

Kostfibre har længe været kendt som en vigtig del af kosten hos diabetikere, og specielt personer med type 2 diabetes. Dette gælder især de vandopløselige kostfibre. Årsagen er, at opløselige kostfibre hjælper med at holde et stabilt blodsukker uden store svingninger i forbindelse med dagens måltider.

 

Kort tid i tarmen

Opløselige kostfibre forkorter den tid det tager maden om at passere gennem tarmen. Hele vejen igennem tyndtarmen danner de opløselige kostfibre en blødgørende geléagtig masse, som nærmest indkapsler maden. Kulhydraterne bliver derfor optaget i et lavt, jævnt tempo, og dermed vil blodsukkeret stige svagt og jævnt, i stedet for at stige og falde drastisk. Opløselige kostfibre hjælper altså til at stabilisere blodsukkeret.

 

>> LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise fibre

 

Mindre behov for insulin

Når blodsukkeret stiger, begynder kroppen at producere insulin for at bringe kulhydraterne i blodet ud til musklerne eller gemme dem i specielle lagre. Hvis blodsukkeret stiger svagt og jævnt, kan kroppens egne insulinproducenter følge med efterspørgslen. Men hvis blodsukkeret derimod svinger voldsomt, kan kroppen ikke følge med.

 

Samtidig kan store udsving i insulin få kroppen til at udvikle insulinresistens, så mekanismerne bliver mindre følsomme overfor signalet. Det er derfor vigtigt at forsøge at holde sit blodsukker lavt og stabilt. Kostfibre er altså en hjælp til stabilt blodsukker.

 

Sidegevinster

Men at være blodsukkerstabiliserende er blot en af de mange fordele ved at spise kostfibre. Opløselige fibre er også velegnede i forbindelse med mave-tarmproblemer, specielt hvis man har enten løs eller træg mave.

 

Så hvis du også har brugt lang tid på at Google "Sådan får du et stabilt blodsukker" eller "Hvordan får man et stabilt blodsukker", så er en del af svaret simpelthen: spis fiberrigt.

 

Madvarer med kostfibre

De bedste opløselige fibre er dem, som forekommer naturligt i fødevarerne, og altså ikke er tilsat i et produkt. Fødevarer med naturlige opløselige kostfibre indbefatter frugt og grønt, fuldkornprodukter, nødder, loppefrøskaller og andre frøsorter.

 

Loppefrøskaller er dermed et godt bud på et kosttilskud til diatebes 2-personer.

 

 

>> LÆS OGSÅ: Alt om loppefrøskaller

 

Officielle kostråd om fibre

De officielle kostråd siger, at kvinder gerne skal spise 25 g kostfiber om dagen, mens mænd gerne skal spise 31,5 g kostfiber om dagen. Desværre er der en tydelig tendens til at folk generelt indtager for få kostfibre dagligt. Det er derfor en god ide at spise fødevarer, som indeholder store mængder kostfibre, og eventuelt supplere op med kosttilskud med et højt indhold af opløselige kostfibre, som fx loppefrøskaller.

 

 

Tilbage til hovedmenuen