Hjælp til en regelmæssig fordøjelse

 

Hver eneste dag oplever rigtig mange danskere, at de har problemer med fordøjelsen. De fleste går meget stille med dørene, når det gælder tarmproblemer. Og det er synd. Specielt når rigtig mange kan have gavn af tre enkelte tiltag: fibre, væske og motion.

 

Hvad er en regelmæssig fordøjelse?

En regelmæssig fordøjelse betyder, at man kommer jævnligt på toilettet, har regelmæssig afføring og føler sig rigtig tømt bagefter. Det betyder også, at man har en fordøjelse, som ikke gør noget væsen af sig. Mave-tarm-kanalen giver nemlig først signal, når der er problemer. Det anslås, at op mod 1,5 millioner danskere lider af fordøjelsesproblemer, såsom løs og hård mave.

 

Hvad betyder træg mave?

Træg mave eller hård mave betyder at afføringen har hobet sig op i tarmen. Tyktarmen er den sidste del af tarmsystemet, og den skal opsuge væske fra tarmens indhold. Jo længere tid afføringen er i tyktarmen, desto mere tørt og hårdt bliver det. Og dermed bliver det også langt sværere for tarmbevægelserne (peristaltikken) at føre indholdet videre, så det kan komme ud.

 

I langt de fleste tilfælde er en hård mave en skavank, som skyldes livsstil, derfor handler det om at tage en træg mave i opløbet og forebygge den ved at lave de ændringer i hverdagen, som er nødvendige. Årsagen til hård eller træg mave er typisk en kombination af manglende motion, fiberfattig kost, uregelmæssige måltider og for lidt væske. Derfor hedder kuren ofte livsstilsændringer. Heldigvis får du her 3 tips til en god fordøjelse:

Samt at gå på toilettet, når man trænger.

 

LÆS OGSÅ: Sådan fungerer fordøjelsessystemet

 

Hvad er tynd mave?

Ved tynd mave har man flere tynde afføringer per dag. Typisk har man også en øget mængde afføring. Tynd mave er et meget almindeligt problem, og de allerfleste episoder (ca. 95%) går over af sig selv. Har man tynd mave er det vigtigt, at man drikker rigeligt med væske, gerne med sukker, og at man spiser saltet mad for at erstatte væsketabet, og få nogle elektrolytter ned i tarmen til at holde den rolig. Hvis appetitten er der, kan man samtidig forsøge at spise nogle ekstra fibre for at stabilisere tarmen.

 

Fibre for en regelmæssig fordøjelse

En god fordøjelse er en regelmæssig fordøjelse. Fibre binder væske i tarmen og danner en geleagtig og slimet masse, som gør det lettere for tarmens bevægelser af transportere indholdet gennem systemet. Dermed foregår transporten gennem tarmen mere ubesværet, og det giver en regelmæssig fordøjelse. Du kan dermed få en god fordøjelse gennem kosten ved at spise mad med højt fiberindhold.

Fibrene fordøjes desuden først i tyktarmen, hvor de opløselige kostfibre spises af de bakterier, som lever her. Det er de såkaldt ’gavnlige’ bakterier, som spiser fibre, og de opformeres, når de får kostfibre. Således styrkes mikrofloraen ved at spise flere fibre.

 

LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise fibre

 

Loppefrøskaller og hård- eller tynd mave

Loppefrøskaller har et meget højt indhold af kostfibre, helt op til 85%. Og hele 65% udgøre af de opløselige kostfibre. Når loppefrøskaller spises sammen med væske, svulmer de uopløselige fibre op og danner den geleagtige masse, som er så god for din fordøjelse. Loppefrøskaller danner desuden en slim, som virker som smørelse i tarmen. Dermed blødgøres tarmindholdet, så det har lettere ved at passere gennem tarmen og er let at komme af med. Du kan således hjælpe dig selv til at få en god afføring.

I forbindelse med træg mave, vil fibrene i loppefrøskaller danne en geléagtig masse, hvilket indkapsler eventuelle klumper i tarmen og udjævner afføringen. Den slimdannende effekt hjælper ligeledes med at transportere massen videre i tarmen, så man kan komme af med afføringen.

Løs mave kan også afhjælpes af loppefrøskaller, fordi fibrene er effektive til at suge væske. Loppefrøskallerne suger væsken i afføringen, og sørger for at samle den til en sammenhængende masse, hvilket gør det nemmere for tarmens at arbejde med og transportere.

 

LÆS OGSÅ: Alt om loppefrøskaller

 

Husk væske og motion

Husk altid at drikke rigeligt med væske, når du spiser mange kostfibre. Fibrenes evne til at binde væske, som er så vigtig for deres funktion i tarmen, kan omvendt blive et problem, hvis der ikke er nok væske til stede. 

 

Motion er vigtigt for den generelle sundhed, men hjælper specifikt også tarmens bevægelser ved at stimulere dem. Derved får man en lettere passage i tarmen. Motionen behøves ikke være ultraløb, selv lange gåture kan gøre god gavn.

 

Et tip til dig, der gerne vil begynde med at spise loppefrøskaller: start med en meget lille daglig portion og øg gradvist op til den anbefalede mængde over flere dage. Din fordøjelse og din tarm skal vænne sig til den øgede mængde kostfibre i maden og det tager et par dage. 

 

 

 

Tilbage til hovedmenuen