Loppefrøskaller og kolesterol

 

Videnskabelige studier har for længe siden dokumenteret, at loppefrøskaller med deres høje indhold af opløselige fibre kan hjælpe med at kontrollere kolesterolindholdet i blodet. Indtag af loppefrøskaller kan sænke mængden af LDL-kolesterol i blodet samt sænke det totale niveau af kolesterol. Helt uden at ændre på mængden af HDL-kolesterol.

 

Loppefrøskaller hjælper med at kontrollere kolesterol

Loppefrøskaller har med deres høje indhold af opløselige fibre vist sig at kunne hjælpe med at kontrollere kolesterolindholdet i blodet. Videnskabelige studier har dokumenteret, at indtag af loppefrøskaller kan sænke mængden af LDL-kolesterol i blodet samt sænke det totale niveau af kolesterol. Helt uden at ændre på mængden af HDL-kolesterol. 

 

Loppefrøskallerne kan sænke kolesterol naturligt. Den kontrollerende effekt af de fiberrige loppefrøskaller har givetvis flere årsager. Loppefrøskallerne danner en geléagtig masse i tarmen, og man formoder, at den binder en del af fedtet fra maden, som derved ikke bliver optaget og ikke omdannes til kolesterol i leveren. Kostfibrene fra loppefrøskallerne menes også at kunne binde galdesyrer i tarmen. Kroppen er så nødt til at erstatte tabet af galdesyrer ved at omdanne kolesterol til nye galdesyrer. Dette medfører en øget udskillelse af kolesterol i tarmen, og dermed et lavere niveau i kroppen.

 

>> LÆS OGSÅ: Alt om loppefrøskaller

 

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er et lipid-molekyle, som produceres naturligt i alle kroppens celler; der produceres langt mest i levercellerne. Kolesterol er blandt andet indgår i opbygningen af cellemembranen, og indgår derudover i en lang række vigtige biokemiske processer. Det indgår blandt andet i opbygningen af cellemembraner, kønshormoner, D-vitamin og galdesyrer.

 

Kolesterol er uopløseligt i blod, og transporten rundt i kroppen sker derfor vedhjælp at forskellige lipoproteiner, som binder sig til kolesterol-molekylet. Lipoproteinerne er samlinger af en masse molekyler. Det yderste lag molekyler er phospholipider, som har en lipid-del (fedtopløselig) indadtil og en protein-del (vandopløselig) udadtil. Dermed kan lipoproteinerne opbevare fedtstoffer indeni mens de bevæger sig gennem blodet rundt i kroppen. Lipoproteiner transporterer altså kolesterol rundt til specifikke modtageradresser i kroppen, som varierer alt efter typen af lipoprotein.

 

Lipoproteinerne klassificeres efter deres massefylde, som bestemmes ud fra indholdet af fedt og proteiner. De største indeholder meget fedt og kun lidt protein og har en lav massefylde. Fedt har en lavere massefylde end protein - det vejer altså mindre pr. volumen. Små lipoproteiner har en høj massefylde, fordi de indeholder mindre fedt og mere protein.

 

VLDL-kolesterol (Very Low Density Lipoprotein) er kolesterol, som transporteres rundt af VLD-lipoproteiner. Disse kan degradere til LDL-kolesterol. Både VLDL- og LDL-lipoproteiner transporterer kolesterol fra leveren og ud i kroppen.

 

LDL-kolesterol (Low Density Lipoprotein) dannes ud fra VLDL-kolesterol, og der den primære transportform af kolesterol. Det er derfor i overvejende grad LDL-kolesterol, som kan give aflejringer af fedt i blodkarrene. Sådanne aflejringer kan over tid forsnævre blodkarrene, føre til åreforkalkning og til at det organ, som forsynes via blodkarret, ikke får nok ilt til at virke normalt. Derfor kaldes LDL-kolesterol også for det dårlige kolesterol. Fedtaflejringerne kan også medføre åreforkalkning, blodpropper og hjerte-kar-sygdomme.

 

HDL-kolesterol (High Density Lipoprotein) transporteres af en anden type lipoproteiner. HDL bringer nemlig kolesterol fra blodet til leveren. På den måde er HDL-kolesterol med at sænke indholdet af kolesterol i blodkarrene. HDL-kolesterol kaldes derfor for det gode kolesterol. Jo mere HDL-kolesterol man har i kroppen, jo bedre.

 

Det er forholdet mellem LDL-kolesterol og HDL-kolesterol, som har betydning for dannelsen af åreforkalkning. HDL-kolesterol kan hæves ved motion og kostændringer. LDL-kolesterol kan sænkes gennem diæt og medicin.

 

>> LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise kostfibre

 

SylliFlor og kolesterol

Nogle efterspørger naturlige løsninger, som fx kosttilskud eller naturmedicin mod kolesterol, og her kan noget så enkelt som de fiberrige loppefrøskaller faktisk hjælpe. Mange danskere anser derfor loppefrøskaller som den foretrukne naturmedicin mod forhøjet kolesterol.

 

15 g SylliFlor® loppefrøskaller om dagen giver den mængde fibre fra loppefrøskaller, der kan hjælpe med at kontrollere kolesterolindholdet i blodet. Det svarer til 3 spiseskefulde SylliFlor loppefrøskaller om dagen. 

 

Spis SylliFlor som supplement til en sund kost og aktiv livsstil. 
 

 

Tilbage til hovedmenuen