Loppefrøskaller og kolesterol

 

Videnskabelige studier har for længe siden dokumenteret, at loppefrøskaller med deres høje indhold af opløselige fibre kan hjælpe med at kontrollere kolesterolindholdet i blodet. Indtag af loppefrøskaller kan sænke mængden af LDL-kolesterol i blodet samt sænke det totale niveau af kolesterol. Helt uden at ændre på mængden af HDL-kolesterol.

 

Loppefrøskaller hjælper med at kontrollere kolesterol

Loppefrøskaller har med deres høje indhold af opløselige fibre vist sig at kunne hjælpe med at kontrollere kolesterolindholdet i blodet. Videnskabelige studier har dokumenteret, at indtag af loppefrøskaller kan sænke mængden af LDL-kolesterol i blodet samt sænke det totale niveau af kolesterol. Helt uden at ændre på mængden af HDL-kolesterol.

 

Den kontrollerende effekt af de fiberrige loppefrøskaller har givetvis flere årsager. Loppefrøskallerne danner en geléagtig masse i tarmen, og man formoder, at den binder en del af fedtet fra maden, som derved ikke bliver optaget og ikke omdannes til kolesterol i leveren. Kostfibrene fra loppefrøskallerne menes også at kunne binde galdesyrer i tarmen. Kroppen er så nødt til at erstatte tabet af galdesyrer ved at omdanne kolesterol til nye galdesyrer. Dette medfører en øget udskillelse af kolesterol i tarmen, og dermed et lavere niveau i kroppen. 

 

>> LÆS OGSÅ: Alt om loppefrøskaller

 

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er et lipid-molekyle, som produceres naturligt i alle kroppens celler; der produceres langt mest i levercellerne. Kolesterol er blandt andet indgår i opbygningen af cellemembranen, og indgår derudover i en lang række vigtige biokemiske processer. Det indgår blandt andet i opbygningen af cellemembraner, kønshormoner, D-vitamin og galdesyrer.

 

Kolesterol er uopløseligt i blod, og transporten rundt i kroppen sker derfor vedhjælp at forskellige lipoproteiner, som binder sig til kolesterol-molekylet. Lipoproteiner transporterer kolesterol rundt til specifikke modtageradresser i kroppen, som varierer alt efter typen af lipoprotein.

 

VLDL-kolesterol (Very Low Density Lipoprotein) er kolesterol, som transporteres rundt af VLD-lipoproteiner. Disse kan degradere til LDL-kolesterol. Både VLDL- og LDL-lipoproteiner transporterer kolesterol fra leveren og ud i kroppen.

 

LDL-kolesterol (Low Density Lipoprotein) dannes ud fra VLDL-kolesterol, og der den primære transportform af kolesterol. Det er derfor i overvejende grad LDL-kolesterol, som kan give aflejringer af fedt i blodkarrene. Sådanne aflejringer kan over tid forsnævre blodkarrene, føre til åreforkalkning og til at det organ, som forsynes via blodkarret, ikke får nok ilt til at virke normalt. Derfor kaldes LDL-kolesterol også for det dårlige kolesterol. Fedtaflejringerne kan også medføre åreforkalkning, blodpropper og hjerte-kar-sygdomme.

 

HDL-kolesterol (High Density Lipoprotein) transporteres af en anden type lipoproteiner. HDL bringer nemlig kolesterol fra blodet til leveren. På den måde er HDL-kolesterol med at sænke indholdet af kolesterol i blodkarrene. HDL-kolesterol kaldes derfor for det gode kolesterol. Jo mere HDL-kolesterol man har i kroppen, jo bedre.

 

Det er forholdet mellem LDL-kolesterol og HDL-kolesterol, som har betydning for dannelsen af åreforkalkning. HDL-kolesterol kan hæves ved motion og kostændringer. LDL-kolesterol kan sænkes gennem diæt og medicin.

 

>> LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise kostfibre

 

SylliFlor og kolesterol

15 g SylliFlor loppefrøskaller om dagen giver den mængde fibre fra loppefrøskaller, der kan hjælpe med at kontrollere kolesterolindholdet i blodet. Det svarer til 3 spiseskefulde SylliFlor loppefrøskaller om dagen. 

 

Spis SylliFlor som supplement til en sund kost og aktiv livsstil. 
 

 

Har du brug for flere fibre?