Derfor mætter loppefrøskaller

 

Loppefrøskaller og andre fødevarer med et meget højt indhold af kostfibre mætter. Det skyldes kort sagt at kostfibrene fylder godt i maven, men også at de hjælper med at holde blodsukkeret mere stabilt. Men det er selvfølgelig mere kompliceret og involverer også sulthormonet ghrelin.

 

Det korte svar

Den helt korte version er, at loppefrøskaller mætter, fordi de fylder i maven og udjævner optaget af kulhydrater i tarmen, så blodsukkeret holdes mere stabilt. Den lange version kommer her:

 

Sulthormonet ghrelin

Sult en helt naturlig og sund følelse, som sikrer, at vi spiser mad og dermed får brændstof til kroppen. Selve sultfølelsen er en kombination af to ting: dit blodsukker og niveauet af sulthormonet ghrelin. Når mavesækken er tom, frigøres sulthormonet ghrelin til blodet, hvilket får sultcentret i hjernens hypothalamus til at opleve sult. Når der kommer mad i mavesækken og den strækkes ud, standser produktionen af ghrelin, koncentrationen i blodet falder, og dermed forsvinder sultfølelsen.

 

Loppefrøskaller fylder meget i maven, når de indtages med væske. Det skyldes deres høje indhold af kostfibre. Loppefrøskaller kan faktisk suge op til 40 gange deres vægt i væske, og mens de suger væske, svulmer de op og danner en geléagtig blød fyldig masse i maven. Det er derfor, at man altid skal huske at drikke rigeligt med væske, når man spiser loppefrøskaller.

 

LÆS OGSÅ: Alt om loppefrøskaller

 

Stabilt blodsukker

Nede i tarmen omslutter den geléagtige masse al den anden mad, så fordøjelsen af maden sker langsommere. Kulhydraterne bliver således optaget i et lavt, jævnt tempo over relativt lang tid, og dermed vil blodsukkeret tilsvarende stige svagt og jævnt, i stedet for at stige og falde drastisk.

 

Når blodsukkeret og insulinen stiger, føler man sig mæt, og når blodsukkeret holder sig stabilt uden store udsving føler man sig mæt i længere tid. Optagelsen af alle de andre næringsstoffer fra maden i tarmen medvirker også til, at man føler sig mæt, og jo længere tid dette tager, jo længere tid føler man sig mæt.

 

 

Sult er kompliceret

Følelsen af sult eller mæthed er også påvirket af mange andre end de her nævnte fysiologiske faktorer i et kompliceret samspil. Det er den samlede påvirkning, som afgør, om man føler sig sulten eller mæt. Årsagen til sult kan også skyldes, at den mad man spiser, kun producerer svage mætheds-signaler til hjernen. Det gælder fx en kost med høj fedtprocent og lavt fiberindhold.

 

LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise fibre

 

 

Tilbage til hovedmenuen